Brugge

21 juni 2023 - Brugge, België

Oké oké, iedereen is ooit in zijn leven weleens in Brugge geweest en denkt het nodige over deze plaats te hebben  opgestoken. Maar waarom zijn er bijvoorbeeld zoveel zwanen in Brugge?

Nou........  in 1488 hebben de Bruggenaren Maximiliaan gevangen genomen omdat hij de rijke Bruggenaren wilde laten betalen voor zijn oorlogsleger. In gevangenschap moest Maximiliaan ook nog eens toezien hoe zijn trouwe baljuw, Pieter Lanckhals, onthoofd werd. Na vrijgekomen te zijn ontnam Maximiliaan Brugge het recht om jaarmarkten te houden en verplichtte hij de stad uitsluitend vogels te houden met een lange nek!

                   Moeder met kroost                   Brugse Zwanen

Dat jaarmarktenverbod was een flinke aderlating voor de stad. Dus werd Maximiliaan dringend verzocht  om toch weer markten te mogen houden en daarbij ook een nieuw zothuys. Maximiliaan antwoordde op het laatstgenoemde dat Brugge maar z'n stadspoorten moesten sluiten dan hadden ze zotten genoeg....
En zo ontstond de naam Brugse Zot (bier).

                                              Brugse Zot

By the way, in Brugge staat het café "de Halve Maan". De brouwerij bevindt zich in het centrum van de stad. Van de brouwerij tot aan de Halve Maan loopt een bierpijpleiding van 3,3 kilometer om het bier op te slaan. Dat is uniek in de wereld.

                   Bierleiding                   Halve Maan

Dit was Brugge maar toch iets anders.

     Stadsgezicht     Beelden     Brugge

                                 De Vismarkt                                           Non in raam

Foto’s

2 Reacties

  1. Steven:
    21 juni 2023
    🙂 leuke wetenswaardigheden!
  2. Anouk:
    23 juni 2023
    Bijzonder stukje geschiedenis weer!